ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ                                ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Β. Εύβοιας χτισμένο στα χαμηλά μέρη του Τελέθριου σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων, είναι ο Άγιος. Ο σημερινός Άγιος βρίσκεται πάνω σ' ένα συγκρότημα λόφων, δίπλα στο δρόμο που συνδέει την Αιδηψό με την Ιστιαία, απέχει δε 8 χλμ. από  την πόλη    της Αιδηψού και 15 από την πόλη της Ιστιαίας. Ο σημερινός Άγιος με τους οικισμούς του Βαρβάρα και Αγιόκαμπο έχουν σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1200 περίπου κατοίκους. Η ιστορία της περιοχής μας είναι σχεδόν άγνωστη. Μόνο στη θέση Μάρμαρα, σε μικρή απόσταση από το σημερινό πορθμείο, η αρχαιολογική έρευνα έχει εντοπίσει την ύπαρξη οικισμού πιθανά των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Το χωριό του Αγίου αρχίζει να ξαναφαίνεται στους χρόνους της Τουρκοκρατίας, σαν  ένα σύνολο μικρών οικισμών           ( Πανωχώρι, Κατωχώρι, Πάνω Άγιος κ.λ.π) Κατά την εισβολή των Οθωμανών στην  Εύβοια, το χωριό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε εντελώς. Με αυτή ακριβώς την καταστροφή συνδέει ο θρύλος την πρώτη εμφάνιση του ονόματος "Άγιος". Λίγο πριν γίνει η επιδρομή των Τούρκων , στο χωριό έκανε την εμφάνισή του ένας γέρος , ο οποίος προειδοποίησε τους κατοίκους για την επερχόμενη καταστροφή. Πράγματι οι χωριανοί γλίτωσαν τον αιφνιδιασμό και ως εκ τούτου τη ζωή τους. Οι Τούρκοι περιορίστηκαν στην καταστροφή των κτισμάτων του χωριού. Οι κάτοικοι , όπως ήταν φυσικό , θεώρησαν πως ο σωτήρας τους ήταν  κάποιος Άγιος, μη γνωρίζοντας όμως το όνομά του. Έτσι ονόμασαν το κατοπινό χωριό τους " Άγιο" χωρίς ειδικότερη αναφορά σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Μια άλλη εκδοχή προέλευσης του ονόματος, είναι η βεβαιωμένη ύπαρξη μονών στην περιοχή, όπως του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σάββα, του Αγίου Ιωάννη κ.α. Σήμερα ο Άγιος παραμένει ένα προσεγμένο "μεγαλοχώρι".

Η Βαρβάρα , ένας από τους δύο οικισμούς του Αγίου , πήρε το όνομά της από την Αγία Βαρβάρα. Είναι ένα όμορφο μικρό χωριό με θέα προς το στενό του Μαλιακού  κόλπου. Σήμερα έχει σχεδόν ενωθεί με τον Άγιο.

Ο παραθαλάσσιος Αγιόκαμπος (φωτογραφία ) που βρίσκεται χτισμένος κατά μήκος μιας από τις πιο όμορφες φυσικές παραλίες της περιοχής και αποτελεί τη " γέφυρα" για τα οχήματα που θέλουν να κατευθυνθούν προς τη βόρεια Ελλάδα μέσω του πορθμείου Αγιόκαμπου- Γλύφας, είναι μια περιοχή με μεγάλη κίνηση. Έχει συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς και πολλές ταβέρνες, τόσο κατά μήκος της παραλίας του, όσο και εκατέρωθεν του ευθύ δρόμου που τον ενώνει με την οδό Αιδηψού- Ιστιαίας. Η παραλία του είναι αμμώδης, αρκετά καθαρή και ιδανική για κολύμβηση και ηλιοθεραπεία. Στην περιοχή του Αγίου βρίσκονται αρκετά ερείπια βυζαντινών και μεταβυζαντινών Ναών. Μερικά από αυτά είναι: Ο Ναός του Αγ. Δημητρίου του 12ου αιώνα που στην αρχιτεκτονική του διακρίνουμε αγιορείτικες επιδράσεις. Κοντά του είναι χτισμένο σύγχρονο εκκλησάκι με υλικά της παλαιότερης εκκλησίας. Ο Ναός της Παναγίας (φωτογραφία)  στη θέση Παλιομανάστρι. Βρίσκεται κοντά σε πηγές νερών λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό ,στο βουνό και εικάζεται ότι ήταν το καθολικό κάποιου μοναστηριού.  ( Η Αποκάλυψη της Εύβοιας-Αλέξανδρου Καλέμη ).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                             

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ